Καλό θα ήταν να διαβάσετε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας όταν "σερφάρετε" στο internet:
- Όταν μιλάμε με κάποιον στο Διαδίκτυο δεν είμαστε σίγουροι αν λέει αλήθεια, γι' αυτό δεν δίνουμε ποτέ τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας, ούτε το όνοµα του σχολείου ή τη φωτογραφία μας.
- Εάν συναντήσουμε κάτι πραγματικά άσχημο στο Διαδίκτυο ή κάποιος χρήστης μας ενοχλήσει, ενημερώνουμε τους γονείς μας.
- Προσέχουμε τους ιούς. Κρύβονται σε Ε-mail, αρχεία που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο, ακόμη και σε Cd!
- Δεν είναι σωστό να στέλνουμε τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του μπαμπά ή της μαμάς ή τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού της οικογένειας.
- Δεν πρέπει να λέμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχουμε στο Διαδίκτυο, ούτε τους κωδικούς του E-mail μας (διότι θα μπορούσε να προσφασιστεί ότι είναι εμείς ή να διαβάσει τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα).
- Προσέχουμε πολύ τα δώρα που θέλει κάποιος να μας κάνει στο Διαδίκτυο, μπορεί να είναι κάποιο κόλπο.
- Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τους κόμβους που είναι «Άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να μας προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενήλικους μπορεί ορισμένες φορές να μας κοστίσουν πολύ ακριβά, γιατί κρύβουν ιούς και dialers.
- Δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν σε ηλεκτρονικά μηνύματα και δεν ανοίγουμε αρχεία συνημμένα σε ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε.
- Το ίδιο ισχύει και για το κατέβασμα αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. Είναι πολύ πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή μας.
- Πάντως, καλό θα είναι να ελέγχουμε όλα τα αρχεία και μηνύματα που λαμβάνουμε για ιούς, ακόμα και αν προέρχονται από γνωστούς μας, με τα ειδικά προγράμματα προστασίας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.